Vision och målbild

Vision

En vision och målbild kan vara bra men bara om vi kan leva här och nu. Om vi lever bara i målbilden så har den inget eller litet värde. Om vi istället är grundade i nuet så kan den skapa en inspiration för oss. Läs om visionen, lär den noga för att sedan låta den finnas i bakgrunden. Det som är viktigast är nuet, mötet med varandra och en kärleksfull inställning till livet.

 

En vision

Böneflaggor

Syftet med kollektivet är att skapa en plats och en situation där vi kan stödja varandras personliga utveckling. Även om vi är i en fas där vi inte mediterar så är det viktigt att inte hindra de andra att göra det.
Vi kommer att, så gott vi kan, leva i harmoni med naturen och miljön och äta vegetarisk mat vid de gemensamma måltiderna. Vi sorterar sopor, komposterar och använder oss av miljövänlig el. Det finns en gemensam respekt för naturen och omgivningen. Droger och alkohol är inte tillåtet.

Målet är att bygga en gemenskap som går lite djupare än att bara bo ihop, och försöka att på olika sätt skapa ett öppet och generöst hem för människor att mötas. Vi tar ansvar för våra egna känslor och inte projicerar de på andra och vi övar upp vår förmåga att kommunicera och relatera till varandra. En bra relation börjar alltid med att vi får en bra relation till oss själva. Därför är meditationen viktig. Vissa dagar kanske vi vill vara själva och i tysthet. Andra dagar vill vi umgås. Med goda vänner kan vi göra vad vi vill, med de bästa vänner kan vi göra ingenting. Vi arbetar med att få bort skuld och skam, som lägger ett lock på våra djupaste känslor.

När vi är där gemensamt mediterar vi tre gånger varje dag, morgon, lunchoch kväll. Vi finns där för att stödja varandras utveckling, men det är inget måste att du ska delta. TV:n lämnar vi hemma i staden. Om någon vill använda dator, till exempel i sitt arbete, ska man vara i sitt rum för att inte störa andra. Radio kommer att finnas i köket. Vi försöker att undvika all elektronisk störning så gott det går. Tystnaden har allt vi behöver.

Huset kommer också att användas till kurser och verksamhet som gagnar personlig tillväxt. Kurser och retreater gör huset levande och är till nytta för alla.

Under ett år har vi flertal kurser och retreater som människor kan komma och delta i. Meditation och ett sunt förhållningssätt till livet är grunden för vår utveckling och samarbete.

 

Vilken typ av buddism?

Om mani padme hung

Jag själv kommer från den tibetanska buddhismen (Kagyupa) och min lärare är Akong Rinpoche som var abbot i buddhistiska klostret Samye Ling i Skottland. Mellan olika grenar av andlighet kan det lätt blir stridigheter om varje person håller för hårt på sin egen tradition. Det kallas politik och är något jag vill hålla mig utanför. Vad som är viktigt är medkänsla och att vi utvecklar närvaro, frid, glädje och kärlek. Jag kommer att fortsätta att respektera min lärare och driva kollektivet i hans anda, men jag är också öppen för andra skolor.

Vem är jag?

Jag som tagit det här initiativet heter Sture Johansson. Min bakgrund är att jag själv mediterat sedan 1976, bott i ett tibetanskt Buddistiskt kloster i Skottland (Samye Ling) under 11 års tid, spenderat 3 år i retreat och har arbetat i Hälsans Hus i Stockholm sedan 1999 med akupunktur, samtal och mindfulnesskurser. Det har funnits många stora Buddhistiska lärare i mitt liv och speciellt Akong Rinpoche som har påverkat mig mer än någon annan. Han visade mig saker som ingen annan har visat mig genom hans oändliga medkänsla. Det finns inga ord för tacksamheten jag känner. Jag vill också nämna Lama Yeshe Losal Rinpoche som var mitt stöd i retreaten.
Andra lärare som har gjort stort intryck på mig är Mingyur Rinpoche, Thrangu Rinpoche och Ringu Tulku. Jag kan inte påstå att jag uppnått något utan fortfarande lär mig av varje dag och varje möte.

EnglishSwedish

Länkar

Mindfulnesscentrum
Sömnlöshet
Akupunktur
Samye Ling
Buddistisk psyko- terapi utbildning

NYHETER:

Vi har haft flera fina retreater och undervisning under flera års tid. Varje år kommer vi att ha ytterligare 6 retreater. I grannfastigheten har vi meditationsrum, sovrum, toalett och dusch. Här kommer några bilder från retreaterna.

------------------------

Ny facebooksida!
Kolla gärna in på Byvalla - Ett buddhistiskt kollektiv och retreatcenterFacebook-sida.
Där hittar du bl.a. fler foton, info samt en del visdomsord. Du får även gärna bli medlem!

Nytt bildspelet om Byvalla!!