Buddhistkollektiv

Buddhistkollektiv i södra Dalarna

Under flera års tid har jag haft en dröm och vision om att skapa ett kollektiv och en retreat plats dit människor kan komma för att hitta sinnesro och gemenskap. Hösten 2011 hittade jag ett hus som skulle passa in. Det var rätt storlek och hade en stor tomt på 5600 kvm. Huset, som ligger i Byvalla, hade stått tomt i många år och var i ganska dåligt skick. Byvalla är en liten by i sydöstra Dalarna som ligger 6 km utanför Horndal. Under åren som har gått har vi snickrat, målat och gjort förbättringar på huset så att man nu kan bo där året runt. Första gången vi kom dit fanns ingen elektricitet och flera fönster saknades. Under sommaren 2012 hade vi vår första retreat i huset.
Nu för tiden sedan 2017 bor jag permanent i huset. Reparationer i huset fortsätter med en ambition av att bevara det gamla och varsamt reparera det som redan finns. Vi har fått källvatten in i köket, dränerat grunden runt huset, grävt ner dagvattenledingar för regnvattnet, ny trekammarbrunn, bytt syll, isolerat sovrummen med ekofiber, byggt en utedusch och mycket mer. Det finns ett växthus där vi kan odla grönsaker. Vi försöker hålla en ekologisk livstil så gott vi kan.  
Huset består av 6 sovrum, 2 vardagsrum, kök, toalett och en stor hall.Det som fortfarande behövs göras

Trapphus

Vi ska reparera taket, skorstenarna, bygga innanfönster, glasveranda, bygga ett retreathus, trädgårdsarbete, byta syllen på framsidan av huset, måla om huset med linoljefärg och mycket mer. Min önskan är att börja kunna bjuda in lamor som kan bo här och hålla kurser.

Mycket har blivit gjort tack vare en massa hjälp jag fått från besökande och voluntärarbetare och till dem vill jag säga tack!
Men mycket mer behövs göras och all hjälp är jag tacksam för. Vi skulle också väldigt gärna ta emot all hjälp vi kan få både praktiskt och bidrag ekonomiskt för att kunna finansiera detta projekt.Hur kommer huset att bli?

Retreat

Huset kommer att utvecklas på det sätt som vi tillsammans gör det till. Det kommer att bli en metamorfosisk process. I samhället börjar intresset för små andliga platser att växa. Stressen och att vi mer och mer förlorar oss i det yttre gör att det finns en längtan att hitta tillbaka till ursprunget, naturen och en helhet. Min önskan är att Byvalla kommer att bli en plats där man kan stödja andlighet och personlig utveckling och där vi kan vara förankrade i nuet.
Akong Rinpoche och Ringu Tulku önskan är att det ska finnas 3-4 personer som driver stället. Ringu Tulku föreslog också att vi skulle fokusera mer på att hålla kurser och retreater och kanske inte allt för många boende i kollektivet.
Det finns olika möjligheter att hyra rum i huset, kortare eller längre tider. För mer information ta kontakt med mig - Sture. Man kan också åka upp dit en kortare period om man önskar vara i tystnad, meditation, ensamhet och kontemplation.

 

Byvalla växer

Byvalla 3I juli 2020 köpte jag och Claes Sjödahl Byvalla 3. Fastigheten består av 4 lägenheter och meditationsrum. Detta kommer att ge oss mer möjligheter att bjuda in Lamor på besök och plats för mera boende.

 

 

 

 

 

 

Dokumentärfilm om Byvalla

På vintern 2019 kom Madeleine Börjesson och Elsa Åberg för att spela in en dokumentär om Byvalla. Det är ett skolarbete från filmutbildning på Biskop Arne. Filmen är på 23 minuter. Tack Madeleine och Elsa för att ni kom och gjorde detta https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/teb/2/16/1f642.png .
Tryck här för att se filmen......


Facebook grupp finns för löpande information

För att lättare få ta del av löpande information om Byvalla och retreater så finns en öppen grupp på facebook som heter Byvalla - ett buddhistiskt kollektiv och retreatcenter. Gå gärna med i den och stöd uppbyggandet av detta kollektiv.


EnglishSwedish

Länkar

Mindfulnesscentrum
Sömnlöshet
Akupunktur
Samye Ling
Buddistisk psyko- terapi utbildning

NYHETER:

Vi har haft flera fina retreater och undervisning under flera års tid. Varje år kommer vi att ha ytterligare 6 retreater. I grannfastigheten har vi meditationsrum, sovrum, toalett och dusch. Här kommer några bilder från retreaterna.

------------------------

Ny facebooksida!
Kolla gärna in på Byvalla - Ett buddhistiskt kollektiv och retreatcenterFacebook-sida.
Där hittar du bl.a. fler foton, info samt en del visdomsord. Du får även gärna bli medlem! f

Nytt bildspelet om Byvalla!!